Black Oceans, part 212

This is a post in the ongoing project to translate Czarne Oceany from Polish to Norwegian.

Majoren måtte å se dette i hans øyne. Glansende en gang til på doktor Peer (kranglet hun akkurat med noen i uniformen fra første rekke), sukket og trekket Nicholas til foyeren. Her stå de akkurat bak døren. Fuzz så rundt og rykket en serviett fra kaffesetten på den nærmeste bord.
– Kvantiske fysikk, grunnlegende saker – knurret han, tegnende på servietten en graf med en evigpenen tatt ut fra noe sted. Grafen bestått av do parallele linjer og en bellkurven. – Vertikalt sannsynlighet, fra null til ett. På horizontale aksen spesifikke statuser av systemet. Om Schrodingers katten hørt du?
– Så sent er jeg ikke.
– Okay. Da vet du, at inntil øyeblikket av observasjonen systemet er ikke i en, konkret status, med i overleggen av alle sannsynlige statuser. Katten lever og katten er død. Mynten falt med ørnen på toppen og mynten falt med hodet på toppen, fifty-fifty. Men la oss begynne komplisere eksempler litt, la oss ta kastelse med noen sekssidersterninger. Summen av utkastede punkter beskriver en sånn bølgefunksjon, Gaussiske kurven er naturlig til de stokastiske spredene. Ett på sannsynlighetsakslen er omtrent her, ekstremum av funksjonen her. Terninger ligger under koppen, vi ser ikke. Løfter vi koppen, skjer observasjon, funksjon kollapserer, reduserer seg til en status, som har sannsynlighet som hopper til ett. Skal vi si, dette. – Og majoren tegnet rask polet cirka to-tredjedels på bells bredelse, høyre enn det noen ganger. – Ser du? Alle andre statuser faller ned til null, er flattet på aksen, og den eneste, observerte…
– Skjønner, skjønner.

Advertisements

~ by angrydrake on 09/10/2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: